De kosmologische constante: de grootste blunder van Einstein


Einstein geloofde eerst dat het universum statisch en eeuwig was. Maar door zijn eigen relativiteitstheorie ontdekte hij dat er een begin was voor alle tijd, materie en ruimte. Door te goochelen met een kosmologische constante (een variabele die naar believen gebruik wordt om tot het gewenste resultaat te komen, door sommige de fudge factor genoemd) kon Einstein uit blijven gaan van een statisch universum en hoefde hij niet tot de conclusie te komen dat het heelal een begin moest hebben.

Norman L. Geisler en Frank Turek schrijven hierover in hun artikel In het begin was er een oerknal (in het boek Ik heb te weinig geloof om een atheïst te zijn, 2009 – Ark Media). Inmiddels hebben de kersverse Nobelprijswinnaars: de Amerikaanse astronoom Saul Perlmutter, de Amerikaan Adam Riess, die nauw verbonden is aan de Hubble ruimtetelescoop en de Australiër Brian Schmidt (1967), van de Australian National University, aangetoond dat het heelal steeds sneller uitzet.
(Later bleek dat Einstein geen grote fout maakte. De kosmologische constante kan gebruikt worden om donkere energie te verklaren.)

De Russische wiskundige Alexander Friedmann had in 1922 aangetoond dat Albert Einsteins fudge factor gebaseerd was op een berekeningsfout. Volgens Geisler en Turek had ‘de grote Einstein in zijn verlangen om aan het begin van het heelal te ontkomen een berekening uitgevoerd waardoor hij door nul deelde – een blunder waar schoolkinderen al voor gewaarschuwd worden!’

Einstein wilde liever een ‘eeuwig universum’. Maar toen zijn aanname van een kosmologische constante compleet in duigen lag dankzij een overdaad aan ontkrachtend bewijsmateriaal, kon Einstein zijn wens voor een eeuwig universum niet langer onderbouwen. Hij omschreef de aanname van de kosmologische constante als ‘de grootste blunder van mijn leven’, en zei dat hij niet geïnteresseerd was in dit of dat fenomeen of in het spectrum van het een of andere element. ‘Ik wil Gods gedachten kennen, de rest zijn details.’

Illustr: eddyechternach.nl

Advertenties

About Paul Delfgaauw

Zinzoeker Paul Delfgaauw, sinds september 2014 student Religiestudies, richting Media & Cultuur. Sinds 2016 Vrije Studierichting, aan de Academie voor Geesteswetenschappen Utrecht (voorheen HGU). Hij verkent sinds jaar en dag de gebieden religie en filosofie. Eigenlijk al vanaf het moment dat hij tijdens zijn eerste catechismusles de vraag kreeg voorgelegd waartoe de mens op aarde is. Sindsdien grasduint hij door boeken, tijdschriften en kranten die verhalen over zingeving, overtuigd als hij is dat God bestaat of gebeurt en op bovennatuurlijke wijze deel uitmaakt van ons leven. Op kritische wijze volgt hij zin en onzin van religie en filosofie en schuwt daarbij ook het gedachtegoed van het humanisme en atheïsme niet. In deze tijd bieden internet en de sociale media wereldwijd nog meer stof tot nadenken over goden, mensen en hun zoektocht naar elkaar. En met hopelijk begrip voor elkaar.

3 Responses

 1. keuleniscool

  De laatste jaren is de basis kennis sterk toegenomen .
  We zijn goed op weg naar de onbeperkte energie ,
  middels de beheerste kern fusie , middels water .

  Like

 2. joost tibosch sr

  Wellicht brengt genieten van het heelal en van al die zaken die je/men er al van weet dichter bij de “gedachten van God” dan het begrijpen van het heelal en is genieten zelfs wezenlijk om er ook steeds meer van te begrijpen.

  Like

Reacties zijn gesloten.