Opleving van religie is een mythe


‘De megatrend religie is een zeepbel die door (godsdienst)sociologen en theologen zelf is gecreëerd. Er is wat anders aan de hand: men weet niet meer waar het om gaat bij godsdienst of God. Er is geen sprake van bloei van spiritualiteit, maar van een opmars van syncretisme en een onverschilligheid als het gaat om God. Volgens Ulrich H. J. Körtner kan men net zo goed spreken van een megatrend ‘God is uit beeld’.’

Dit zegt predikant Matthijs Schuurman in zijn artikel Megatrend religie of megatrend ‘God is uit beeld’? Hij verwijst ook naar godsdienstsocioloog Detlef Pollack: ‘Godsdienstsociologen kunnen alleen spreken van heropleving van religie doordat zij de definitie van wat als religieus bestempeld kan worden enorm ver oprekken.’

Volgens deze godsdienstsocioloog is de zogenaamde opleving van religie een mythe. ‘In ieder geval op basis van betrokkenheid. Aanhangers van nieuwe religiositeit tellen nog geen 2% van degenen die de kerk vaarwel hebben gezegd. Bovendien is religiositeit volgens hem nog steeds vooral door de kerk gestempeld. Iemand die op een of andere manier betrokken is bij een kerk zal een ervaring van schoonheid (natuur, muziek) of van gemeenschap eerder als religieus bestempelen dan iemand die geen binding meer heeft met de kerk.’

Volgens Schuurman is er voor Körtner de uitdaging: ‘Wat betekent deze megatrend ‘God is uit beeld’ voor de kerkelijke praktijk en voor de kerkelijke verkondiging? Deze uitdaging raakt niet alleen de praktijk, maar ook de geloofsleer: Hoe denken wij over God? In welke God geloven wij? Valt er niet iets voor te zeggen om vast te blijven houden aan God die zich openbaart / openbaarde in de gekruisigde en opgestane Christus?’

Schuurman schrijft een en ander naar aanleiding van Wiederkehr der Religion? Das Christentum zwischen neuer Spiritualität und Gottvergessenheit door Ulrich H.J. Körtner.

Zie: Megatrend religie of megatrend ‘God is uit beeld?’

Advertenties

About Paul Delfgaauw

Zinzoeker Paul Delfgaauw, sinds september 2014 student Religiestudies, richting Media & Cultuur. Sinds 2016 Vrije Studierichting, aan de Academie voor Geesteswetenschappen Utrecht (voorheen HGU). Hij verkent sinds jaar en dag de gebieden religie en filosofie. Eigenlijk al vanaf het moment dat hij tijdens zijn eerste catechismusles de vraag kreeg voorgelegd waartoe de mens op aarde is. Sindsdien grasduint hij door boeken, tijdschriften en kranten die verhalen over zingeving, overtuigd als hij is dat God bestaat of gebeurt en op bovennatuurlijke wijze deel uitmaakt van ons leven. Op kritische wijze volgt hij zin en onzin van religie en filosofie en schuwt daarbij ook het gedachtegoed van het humanisme en atheïsme niet. In deze tijd bieden internet en de sociale media wereldwijd nog meer stof tot nadenken over goden, mensen en hun zoektocht naar elkaar. En met hopelijk begrip voor elkaar.

3 Responses

 1. keuleniscool

  Geloven is iets voor waar AANNEMEN = GELOVEN
  zonder bewijs .
  En iedereen vertelt maar wat ……..

  Like

 2. keuleniscool

  Het grootste geloof ter wereld is de islam .

  We waren een tolerant volk ,
  totdat de intolerante moslims kwamen .
  Stop de intocht van de moslims in de EU.
  Europa is al 1.000 jaar ernstig bedreigd door de moslims ,
  zie alle geschiedenis boeken !
  En 50 jaar geleden werden alle deuren in Europa ,
  voor deze agressieve en intolerante moslims ,open gegooid ,
  door de linkse rakkers, onder het mom van ….
  multi culti is mooi ….
  maar eindelijk wordt men wakker …..
  Angela Merkel van Duitsland en Sarcocy van Frankrijk en de premier van GB David Cameron geven het eindelijk openlijk toe .
  multi culti is OUT , MISLUKT , ONZIN.
  En dit wisten velen al vele vele jaren !

  Like

 3. sinterklaas

  Geklets.
  Islamitisch Spanje was een tolerant land.
  Lees b.v. Fletcher of het recente boek van de Israelische historicus Shlomo Sand over hoe het joodse volk werd uitgevonden door de zionisten.
  Sand legt ook uit dat de joden van het Iberische schiereiland actief meewerkten aan de komst van de Moslims omdat ze overhoop lagen met hun katholieke koningen.
  Volgens de Koran zijn zowel christenen als joden mensen ‘van het boek’, de Koran dus.
  Als zij zich fatsoenlijk gedragen komen ze in de Islamitische hemel.
  Als de volkeren van het Midden Oosten Hindu of Bhuddist of wat dan ook waren geweest was er nu westerse anti Hindu, Bhudda of wat dan ook propaganda.
  Hun verzet tegen onze overheersing mag nooit het gevolg zijn van onze overheersing.

  Like

Reacties zijn gesloten.