Protestants-christelijke normen schoolboeken gelden voor alle basisscholen


In het artikel ‘Jeetje, dit mag niet in het onderwijs!’ zegt website Joop.nl ‘dat er vaak maar één lesboek wordt gemaakt, met als gevolg dat de normen hiermee meteen voor alle basisscholen gelden’. Uitgeverij Malmberg, één van de ‘top 3 van educatieve uitgeverijen van Nederland in het basis-, voortgezet- en middelbaar onderwijs’, blijkt een waslijst aan taboes voor schoolboeken te hebben die bestemd zijn voor het protestants-christelijk onderwijs.

‘Waslijst van taboes voor protestants-christelijke schoolboeken dicteert het onderwijs.’ Zo mag volgens Joop.nlHarry Potter er niet in voorkomen, is het homohuwelijk eveneens taboe en moeten activiteiten als sporten, werken of uitgaan op zondag vermeden worden in de tekst’. Mythen en sagen kunnen wel, omdat zij onderdeel zijn van de geschiedenis, maar tovenarij is niet echt, dat bestaat niet. God mag niet negatief benaderd worden, evenmin als geloven, kerkbezoek, sterven en Bijbelverhalen.

Andere gevoeligheden gelden de evolutietheorie waaraan protestants-christelijke scholen dienen te twijfelen en zijn vrouwelijke predikanten uit den boze. Vloeken is niet toegestaan, maar ook mag je geen ‘jeetje’ zeggen, of ‘jemig’, ‘jeminee’, ‘kop’, ‘stom’. Klik op onderstaande link voor meer voorbeelden.

Zie: Jeetje, dit mag niet in het onderwijs! (Joop.nl)

Zie ook: Vandaag dit stuk van mij in de Volkskrant (Anna van Praag, boeken en verhalen)

Foto: millingerwaard.info.nl

Advertenties

About Paul Delfgaauw

Zinzoeker Paul Delfgaauw, sinds september 2014 student Religiestudies, richting Media & Cultuur. Sinds 2016 Vrije Studierichting, aan de Academie voor Geesteswetenschappen Utrecht (voorheen HGU). Hij verkent sinds jaar en dag de gebieden religie en filosofie. Eigenlijk al vanaf het moment dat hij tijdens zijn eerste catechismusles de vraag kreeg voorgelegd waartoe de mens op aarde is. Sindsdien grasduint hij door boeken, tijdschriften en kranten die verhalen over zingeving, overtuigd als hij is dat God bestaat of gebeurt en op bovennatuurlijke wijze deel uitmaakt van ons leven. Op kritische wijze volgt hij zin en onzin van religie en filosofie en schuwt daarbij ook het gedachtegoed van het humanisme en atheïsme niet. In deze tijd bieden internet en de sociale media wereldwijd nog meer stof tot nadenken over goden, mensen en hun zoektocht naar elkaar. En met hopelijk begrip voor elkaar.

3 Responses

  1. Maar er zijn toch meer schoolboeken-uitgevers dan Malmberg, die zo braaf aan het lijntje van het pc-ondewijs loopt?
    Dit is een kans voor een leuke, progressieve uitgeverij die eens een ander geluid kan laten horen. Malmberg dicteert toch niet hele hele basisonderwijs?

    Like

  2. joost tibosch sr

    Malmberg heeft ook een verleden. In 1970 moest door Rome via onze onder druk gezette bisschoppen haar OMO-catechesecursus uit de handel worden genomen. Als coordinator van die cursus heb ik alleen maar gemerkt dat men dat heel braaf deed, zelfs zonder nog over de gemaakte hoge drukkosten te praten. Hoewel nu helemaal niet meer op de hoogte, is, met een kerk die alleen maar repressiever schijnt , deze angst daar misschien nog wel groter. Wat school en andere vakken betreft heb ik in mijn lange onderwijsloopbaan noch met boeken noch met collega’s -op een toen RK-HAVO/VWO- eerlijk gezegd ooit dit soort problemen meegemaakt. En wij in ons vak hadden toen al -wat een tijdrovende ellende!- nou,ja goede stencilmachine’s!

    Like

Reacties zijn gesloten.