2012: Een vreedzame samenleving binnen handbereik

In het boek 2012: zin en onzin beschrijven Annemarieke Nagel en Helene Ribbeling zorgwekkende én hoopgevende ontwikkelingen in tien levensthema’s, waaronder religie. Zij zien religie als een enorme bindende factor in veel samenlevingen. Het ‘verbindt’ veel mensen met de zin van hun bestaan. Tegelijkertijd is de discussie over veel onderwerpen vrijwel nergens zo verhit als wanneer religie er een rol in speelt. Aldus meldt NieuwWij.

Volgens Marianne Jans van Biblion Recensie onderzoeken Nagel (organisatiepsycholoog, coach) en Ribbeling (jurist, psycholoog) vele uiteenlopende 2012-theorieën. ‘Oude beschavingen zoals de Maya’s, Inca’s, Azteken, Egyptenaren en Indiërs, maar ook de wereld van de wetenschap en diverse religies hebben elk hun eigen kijk op dit voorspelde einde van een tijdperk. Middels literatuur- en veldonderzoek hebben de auteurs tien maatschappelijke thema’s onderzocht waar deze theorieën effect op zouden kunnen hebben.’

NieuwWij: ‘In de tien hoofdstukken kijken ze onder meer naar ‘relaties, seks, geld, milieu, werk, kinderen, religie, politiek en gezondheid. Elk hoofdstuk bevat een aantal overeenkomstige vragen die de lezer zichzelf kan stellen. En daarnaast geven zij steeds een paar scenario’s met betrekking tot elk onderwerp in de lijn van de diverse theorieën. Met inhoudsopgave, voorwoord, inleiding, vier scenario’s van ‘hoe eventueel om te gaan met al deze gegevens’, literatuurlijst en noten. Een uitgebalanceerd en evenwichtig overzicht van de diverse visies. De wetenschappelijke visie is een interessante aanvulling.’

NieuwWij concludeert dat als onvoorwaardelijke liefde inderdaad de basiswaarde voor ons bestaan wordt (of was het die allang, maar zagen we het niet zo helder?), 2012 een openbarende periode in luidt, waarin een vreedzame (en zo u wilt: verlichte) samenleving binnen handbereik komt.

Zie: Begint in 2012 de jaartelling weer bij 0? 

Illustr: teapacks.wordpress.com

Advertenties

About Paul Delfgaauw

Zinzoeker Paul Delfgaauw, sinds september 2014 student Religiestudies, richting Media & Cultuur. Sinds 2016 Vrije Studierichting, aan de Academie voor Geesteswetenschappen Utrecht (voorheen HGU). Hij verkent sinds jaar en dag de gebieden religie en filosofie. Eigenlijk al vanaf het moment dat hij tijdens zijn eerste catechismusles de vraag kreeg voorgelegd waartoe de mens op aarde is. Sindsdien grasduint hij door boeken, tijdschriften en kranten die verhalen over zingeving, overtuigd als hij is dat God bestaat of gebeurt en op bovennatuurlijke wijze deel uitmaakt van ons leven. Op kritische wijze volgt hij zin en onzin van religie en filosofie en schuwt daarbij ook het gedachtegoed van het humanisme en atheïsme niet. In deze tijd bieden internet en de sociale media wereldwijd nog meer stof tot nadenken over goden, mensen en hun zoektocht naar elkaar. En met hopelijk begrip voor elkaar.

2 Responses

  1. joost tibosch sr

    Blijf dan toch maar liever -en nu al- bezig om ploeterend samen die voorwaarden van die ‘onvoorwaardelijke liefde’ zo af te bouwen dat die liefde er ook van kan komen. Heb geen zin om op “openbaringen” in 2012 te gaan zitten wachten!

    Like

Reacties zijn gesloten.