iGod: internet heeft religie getransformeerd tot religie 2.0


‘Religie is niet meer wat het geweest is. De grote religieuze transformaties van onze tijd gaan hand in hand met grote technologische innovaties. Graag stel ik religie 2.0 aan u voor, waarin de religieuze ervaring en een gepersonaliseerde iGod centaal staan. De nieuwe media maken religie persoonlijker en intiemer dan ooit.’ – Dat zegt onderzoeker Michiel D. J. van Well, van het project Intieme Technologie.

Van Well: ‘We geloven dus anders, om niet te zeggen dat we wat anders geloven. Religie is nu persoonlijker en intiemer dan ooit. Ze draait niet alleen om een God waarmee je direct contact hebt en een persoonlijke intieme relatie ontwikkelt. Vandaag de dag creëren de digitale gelovigen God steeds meer naar hun beeld. Ze struinen het internet af naar de juiste Fatwa’s, naar de exegeses die ze bevallen en naar de community waarin ze zich herkennen. Zo ontwikkelen ze hun personalized iGod. Dat in combinatie met een op ervaring gerichte cultuur creëert religie 2.0.’

Met intieme technologie wordt bedoeld technologieën zoals sociale media, medische zelftesten en knuffelrobots. Deze technologieën nestelen zich in onze privésfeer. Waar leggen we de grens? Werken ze emanciperend of juist stigmatiserend? Hoe beïnvloeden zij ons mensbeeld?

Van Well: ‘In dit ontzuilde nieuwe medialandschap ga je voor de grote levensvragen, of voor het omgaan met verwarrende ervaringen, niet langer naar de dorpsdominee. Je kan nu wereldwijd chatten, bloggen of mailen met je soulmates online. De Protestantse zuil is dood, long live the Christian community, and the Catholic Community, and the Islam Community and what have you.’

Drs. Michiel D. J. van Well is Health innovator bij Vital Innovators in Ede. Daarnaast werkt hij aan de Universiteit van Maastricht aan een (promotie)onderzoek naar zorginnovatieprocessen, met daarbij een bijzondere belangstelling voor de rol van religie daarin. Van Well was eerder projectleider bij de Stichting Toekomstbeeld der Techniek, waar hij onder meer werkte aan een verkenning van de verwevenheden tussen technologie en religie.

Zie: Religie 2.0

Foto: 2.bp.blogspot.com 

Advertenties

About Paul Delfgaauw

Zinzoeker Paul Delfgaauw, sinds september 2014 student Religiestudies, richting Media & Cultuur. Sinds 2016 Vrije Studierichting, aan de Academie voor Geesteswetenschappen Utrecht (voorheen HGU). Hij verkent sinds jaar en dag de gebieden religie en filosofie. Eigenlijk al vanaf het moment dat hij tijdens zijn eerste catechismusles de vraag kreeg voorgelegd waartoe de mens op aarde is. Sindsdien grasduint hij door boeken, tijdschriften en kranten die verhalen over zingeving, overtuigd als hij is dat God bestaat of gebeurt en op bovennatuurlijke wijze deel uitmaakt van ons leven. Op kritische wijze volgt hij zin en onzin van religie en filosofie en schuwt daarbij ook het gedachtegoed van het humanisme en atheïsme niet. In deze tijd bieden internet en de sociale media wereldwijd nog meer stof tot nadenken over goden, mensen en hun zoektocht naar elkaar. En met hopelijk begrip voor elkaar.

1 Response

  1. joost tibosch sr

    Religie in moderne technische innovatieprocessen, kan ik me -maar dat zou de leeftijd kunnen zijn- slechts denken als zorgvuldig bewaren of technisch onderbouwen van de al altijd en nu nog bestaande persoonlijke verhoudingen. Techniek kan slechts middel zijn bij het intensiveren daarvan en het op grond van die persoonlijke verhoudingen bezig zijn met Gd. Vanwege mijn leeftijd? en op grond van ervaringen tot nu toe sta ik nog erg gereserveerd en kritisch tegenover de (vaak nog erg naïeve) inbreng van de techniek in religie en mijn behoefte eraan is dan ook -onterecht?- nog steeds niet groot.

    Like

Reacties zijn gesloten.