Vastgeroeste geloofswegen vrijzinnig verlaten


Veel mensen denken bij het christelijk geloof aan vastgeroeste ideeën, aan dogma’s die onderschreven moeten worden. ‘Geloven, zo kan het ook, vrijzinnige visies op theologische thema’s’  laat een heel andere kant van het christendom zien. Een geloof dat constant in beweging is en dat ruimte biedt voor onderlinge verschillen.

Journalist en schrijver Annemiek Schrijver: ‘Wat een heerlijk boek! De schrijvers laten door hun moed om gebaande geloofswegen te verlaten zien waartoe de mens in staat is: tot compassie, verwondering, verbeelding en liefde. En dat zonder uitzondering met grote passie. Dat is ronduit ontroerend.’

In de komende weken verschijnen verschillende hoofdstukken uit het boek op Kerknieuws.nl, in de afdeling Opinie&debat. Hier kunnen mensen reageren op de opvattingen van de NPB-predikanten.

Vrijzinnigheid is een theologische stroming die principieel nadruk legt op de autonomie van de gelovige mens. Het eigen geloof staat centraal. Volgens protestant.nl resulteert dit in een kritische Bijbelbeschouwing, waarin de Bijbel vooral een boek is waar inspiratie in te vinden is, en niet de openbaring van het woord van God. Vrijzinnigen staan open voor inspiratie uit andere religieuze tradities en uit de algemene cultuur (muziek, kunsten en wetenschap). Zij vinden dat geloof en wetenschap elkaar niet uitsluiten maar juist aanvullen, omdat zij verschillende benaderingen van dezelfde werkelijkheid zijn.

Zie: Geloven, zo kan het ook

ISBN: 978-94-90708-37-5, 124 pagina’s, uitgave: paperback, € 13,95 incl. btw

Advertenties

About Paul Delfgaauw

Zinzoeker Paul Delfgaauw, sinds september 2014 student Religiestudies, richting Media & Cultuur. Sinds 2016 Vrije Studierichting, aan de Academie voor Geesteswetenschappen Utrecht (voorheen HGU). Hij verkent sinds jaar en dag de gebieden religie en filosofie. Eigenlijk al vanaf het moment dat hij tijdens zijn eerste catechismusles de vraag kreeg voorgelegd waartoe de mens op aarde is. Sindsdien grasduint hij door boeken, tijdschriften en kranten die verhalen over zingeving, overtuigd als hij is dat God bestaat of gebeurt en op bovennatuurlijke wijze deel uitmaakt van ons leven. Op kritische wijze volgt hij zin en onzin van religie en filosofie en schuwt daarbij ook het gedachtegoed van het humanisme en atheïsme niet. In deze tijd bieden internet en de sociale media wereldwijd nog meer stof tot nadenken over goden, mensen en hun zoektocht naar elkaar. En met hopelijk begrip voor elkaar.

1 Response

  1. joost tibosch sr

    Volgens mij ben ik zo vrijzinnig als de pest.-en dat hebben ze me aan alle kanten ook al laten weten- .ik merk alleen dat ik telkens weer terugkeer naar die geweldige Jezus van Nazareth, die ik vanuit mijn bijbelse wetenschap heb leren kennen. En laat ik nou toch ook het gevoel hebben dat dat “openbaring van God” is. Let wel: gevoel! Onnozel. hé, voor een volwassen autonome gelovige!?

    Like

Reacties zijn gesloten.