VanGodenEnMensen

(Nieuws) Over religie en filosofie door Paul Delfgaauw

Godsdienstonderwijs voor jonge moslims goed tegen dwang radicalen


Godsdienstonderwijs moet. Is dat niet achterhaald? Dat moeten we toch juist afschaffen? Volgens Bart Voorzanger niet, omdat (vooral jonge) moslims meer kennis en inzicht nodig hebben in hun eigen islam om radicale geloofsgenoten van repliek te kunnen dienen. Thuis en in de moskee krijgen ze dat te weinig. Met meer kennis en inzicht kunnen zij beter hun eigen geloofs- en gedragskeuzen rechtvaardigen. En zijn ze beter bestand tegen dwang van radicalen.

Kortom, ze weten maar weinig van hun eigen geloof, en alle kennis die hen kan helpen hun eigen positie te bepalen, die met kracht van argumenten te verdedigen, en respectvol maar standvastig afstand te nemen van visies die hen niet aanspreken, wordt hen haast stelselmatig onthouden.  

Voorzanger, op de site ‘Sargasso’, schrijft hierover naar aanleiding van het feit dat de Hogeschool van Amsterdam zijn informele gebedsruimte op slot deed, omdat gematigd islamitische studenten zich door een groep fanatiekelingen gedwongen voelden om er gebruik van te maken. Voorzanger redeneert nu dat godsdienstige vorming kan voorkomen dat een niet te verwaarlozen islamitische minderheid gegijzeld wordt door een handvol radicalen.

Het Nederlandse onderwijs zal in elk geval zijn islamitische leerlingen en studenten een gedegen godsdienstige vorming moeten meegeven. Dat is in hún belang, omdat het ze de vrijheid geeft zélf te besluiten wat ze willen geloven en welke betekenis ze hun geloof in hun leven willen geven. Onze grondwet garandeert vrijheid van godsdienst, en voor die vrijheid zijn kennis en inzicht noodzakelijke voorwaarden.

Zie: Godsdienstvrijheid vereist godsdienstige vorming (Sargasso)

Illustr: kuleuven.be

Gearchiveerd onder:fundamentalisme, onderwijs, religie, ,

8 Responses

 1. joost tibosch sr zegt:

  Op de RK HAVO-VWO, waar ik vanaf 1966 tot 2002 als leraar levensbeschouwing werkzaam was, was en bleef het vierde leerjaar gereserveerd voor onderwijsbehandeling van de kern van het christendom met het leven van Jezus en de NT-ische gelovige getuigenis van de eerste christenen én met behandeling van de kern van de islam met het leven van Mohammed en de getuigenis in de Koran met zijn “vijf zuilen”. Dat alles -zoals dat in onderwijs hoort- met de gegevens van de moderne godsdienstwetenschappen én hun inherente historische en literaire wetenschappen . Rome verbood de eerste officiele druk van d cursus in 1971, de betrokken bisschoppen toen bleven ons zoveel mogelijk steunen en een minderheid van de landelijke collega’s vond toen nog (steeds?) dat de toch duidelijke(? ) officiele leer van de RK-Kerk geleerd moest worden en dat behandeling van Islam (en andere levensbeschouwingen, – ook de niet-gelovige levensbeschouwingen MMT- .zoals in derde en laatste klassen van de cursus!) overbodig was! Bovenbeschreven aanpak gun ik alle scholen, ook islamitische scholen en atheistische scholen! Onze jeugd dient zo breed mogelijk geinformeerd, willen ze ook echt zelf levensbeschouwelijk kunnen beslissen!

  Like

 2. keuleniscool zegt:

  Dat multi culti gedoe heeft de echte Nederlanders meer dan 150 MILJARD gekost !
  Dat is 10.000 euro per echte Nederlander
  ofwel 30.000 a 50.000 per gezin .
  En sinds dien zijn de tolerante echte Nederlanders
  minder tolerant !
  Vindt U dat gek ?
  Ik niet .
  Daarom aanpassen anders oprotten !

  Like

 3. Tenminste de fundamentalistische atheïst weet meer van de werkelijkheid van de fundamentalistische gelovige.

  Like

 4. […] Godsdienstonderwijs voor jonge moslims goed tegen dwang radicalen « vangodenenmensen Godsdienstonderwijs moet. Is dat niet achterhaald? Dat moeten we toch juist afschaffen? Volgens […]

  Like

 5. Fundamentalisten, of ze nu atheïstisch of religieus zijn, vinden altijd wel argumenten, drogredenen, voor hun misdaden. Misdaden tegen misdaden roepen slechts nieuwe misdaden op.

  Like

 6. Inderdaad, in orthodox-christelijke kringen hecht men ook belang aan betere kennis en inzicht omtrent het eigen geloof. Daarbij is dan ook de gedachte dat je beter met andersgelovigen, zoals moslims, kunt spreken over je geloof en duidelijk kunt maken waarom je christen bent en geen moslim. Bij christenen – en moslims – is echter bovendien de achterliggende gedachte de ander te bekeren.

  Like

 7. Gaat dat ook niet op voor Christenen.

  Like

 8. Nog beter is als ze atheïstisch onderwijs krijgen. Dan zien ze nog beter de drogredenen van de fundamentalisten.
  Trouwens, sommige fundamentalisten hebben goede argumenten. Als je de teksten van Ossama bin Laden leest, zie je dat ie voor het grootste gedeelte rationeel was, dat hij zich verzette tegen het plaatsen van tirannen door Amerika in zijn land, tegen de grondstoffenroof, tegen een blindelingse steun aan de Israëlische misdaden, tegen de dubbele standaards in internationaal recht, tegen het schenden van internationaal recht door Amerika. Dus misschien is het nog beter als het Westen de misdaden stopt, zodat de fundamentalisten minder argumenten hebben.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Religie & Filosofie startpagina

Hoeveel micrometer beslaat een goede ingeving?

‘Als ook het actieve denken stoffelijk zou zijn, zoals Julien Offray de la Lamettrie en de moderne wetenschap ons leren, dan zouden die gedachten toch ook de kwaliteiten van de materie moeten hebben: lengte en gewicht. Dan zou het mogelijk moeten zijn om ze op een weegschaal te leggen en in een doosje op te bergen. Je moet ze dan ook kunnen invriezen. Maar zou een gedachte nog een gedachte zijn – zo kunnen we ons nu afvragen – als hij in een doosje in het vriesvak ligt? En zou er ook maar een wetenschapper zijn die serieus denkt dat je een meetlat langs een gedachte kunt leggen en kunt zien hoeveel micrometer een goede ingeving beslaat?’
(De mens een machine? Erno Eskens - Filosofie.nl 14-03-2016)

Gemeenschap

maart 2012
M D W D V Z Z
« Feb   Apr »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

… dus ik ben …

Mijn dichtbundel ‘Stiltegebied’

Voer je e-mailadres in om deze blog te volgen en om per e-mail meldingen over nieuwe berichten te ontvangen.

Doe mee met 124 andere volgers

Follow VanGodenEnMensen on WordPress.com
Volg

Ontvang elk nieuw bericht direct in je inbox.

Doe mee met 124 andere volgers

%d bloggers op de volgende wijze: