‘Moslims en christenen aanbidden dezelfde God’


Miroslav Volf laat in zijn boek ‘Allah, het antwoord van een christen’ zien wat in zijn ogen het christelijke standpunt tegenover de God van de Koran moet zijn, en wat dat standpunt betekent voor het vermogen van christenen en moslims om op een goede manier in een en dezelfde wereld samen te leven. In de Nacht van de Theologie (21 juni) wordt dit boek gepresenteerd door Wever Van Wijnen.

Zijn controversiële stelling is dat moslims en christenen dezelfde God aanbidden – de enige God. Miroslav Volf is hoogleraar theologie aan de Yale Divinity School in de V.S. Hij organiseerde samen met Tony Blair op Yale University een collegereeks over geloof en globalisering, die veel aandacht trok. Eerder verscheen van zijn hand in vertaling ‘Een nieuw verleden – Omgaan met herinneringen in een gebroken wereld’ en ‘Onbelast – Geven en vergeven in een genadeloze cultuur.’

God van de Koran
Volgens de uitgever van het boek van Volf houdt een brede kloof van misverstanden, afkeer en zelfs haat vandaag de dag vele christenen en moslims van elkaar gescheiden. De manier waarop christenen op Allah – hier opgevat als de God van de Koran – reageren, zal of die kloof verder verbreden, of helpen hem te overbruggen. Als christenen menen dat Allah een vreemde en valse god is, dan zal dat elke poging om de kloof te overbruggen moeilijker maken.

Een boek niet alleen voor Wilders, maar voor ons allemaal. ‘Wij hebben het idee dat moslims onze vijanden zijn, en dat moslimextremisme en moslimterrorisme onze belangrijkste tegenstanders zijn. Dat is nonsens.’ (Miroslav Volf )

‘Allah’ betekent gewoon ‘God’. Letterlijk. Voor sommigen eindigt daar de vergelijking. Voor Miroslav Volf is het een brug die de kloof van onbegrip en haat tussen moslims en christenen kan overbruggen. (Los Angeles Times)

Een uitgebreid interview met Volf is te lezen op de website Read the Spirit: ‘Meet Miroslav Volf, whose ‘Allah’ is a path to peace’.

 ISBN 9789051944198

 2012

 352 blz. | ingenaaid

 druk 1 Uitgeverij Van Wijnen

 € 24,95 


Zie:
Wever Van Wijnen BV

en: De Nacht van de Theologie 2012

Het thema van de Nacht van de Theologie is ‘Vreemd Vermogen’. De crisis in onze tijd is terug te voeren op verwarring over eigendomsverhoudingen (zowel de thematiek rond vluchtelingen als  eurocrisis.) Ook theologie kan gezien worden als vreemd vermogen. Het  is een discipline die verwarring zaait: ‘Vreemde jongens die theologen’.
Een andere associatie bij het thema is de locatie waar de Nacht van de Theologie plaats vindt.
In de Hermitage is een permanente tentoonstelling van vreemd (Russisch) Vermogen.

Advertenties

About Paul Delfgaauw

Zinzoeker Paul Delfgaauw, sinds september 2014 student Religiestudies, richting Media & Cultuur. Sinds 2016 Vrije Studierichting, aan de Academie voor Geesteswetenschappen Utrecht (voorheen HGU). Hij verkent sinds jaar en dag de gebieden religie en filosofie. Eigenlijk al vanaf het moment dat hij tijdens zijn eerste catechismusles de vraag kreeg voorgelegd waartoe de mens op aarde is. Sindsdien grasduint hij door boeken, tijdschriften en kranten die verhalen over zingeving, overtuigd als hij is dat God bestaat of gebeurt en op bovennatuurlijke wijze deel uitmaakt van ons leven. Op kritische wijze volgt hij zin en onzin van religie en filosofie en schuwt daarbij ook het gedachtegoed van het humanisme en atheïsme niet. In deze tijd bieden internet en de sociale media wereldwijd nog meer stof tot nadenken over goden, mensen en hun zoektocht naar elkaar. En met hopelijk begrip voor elkaar.

5 Responses

 1. joost tibosch sr

  Als oude theoloog bevalt me dat “vreemde jongens die theologen” wel. Met name als je ook met dat “vreemde vermogen” denkt aan die grote Vreemde Ander die met de oude naam JHWH toch “bij ons is(Jah), voorzover Hij is(WeH)”..en dat zet aan tot denken, hoe vreemd dat denken ons wellicht ook geworden is.

  Like

 2. zwarte piet

  Een uitstekende uiteenzetting over het fundamentele verschil tussen Allah en de christelijke god vindt je in Fosco Maraini, ‘Where four worlds meet, Hindu Kush 1959’, London 1964.
  Het hoofdstuk over de Islam is daarom zo interessant omdat het werd geschreven voor de anti Islam hetze van start ging.
  Maraini legt ook uit waarom de Koran onvertaalbaar is.
  Verder zijn boeiend zijn observaties over de plaats van de vrouw in diverse culturen.
  Het is merkwaardig hoe het wiel steeds weer wordt uitgevonden, zelfs vierkante wielen.

  Like

 3. zwarte piet

  Ik lees nu pas dat de schrijver met oorlogsmisdadiger Blair in zee ging.
  Moslims moeten wel een diepe minachting voor ons hebben.

  Like

 4. joost tibosch sr

  Een uitstekende en goed leesbare uiteenzetting van het geloof in onze wereld vind je bv. ook in “Grondleggers van het geloof. De levensverhalen van Mozes, Boeddha, Jezus en Mohammed” van H.L Beck, M. de Jonge, P.S van Koningsveld, K. van der Toorn, T.E. Vetter. Prometheus A,msterdam 1997.

  Like

Reacties zijn gesloten.