De halalplofkip van de islamitische slagerij

halalpolitie (1)
‘Het is nog niet zo eenvoudig om islamitische gasten halal eten voor te zetten als je zelf niet gewend bent naar deze regel te leven.’ Jennifer van Werkhoven voelt dan bij wijze van spreken de koosjere adem van de halaldetective in haar nek, schrijft ze in haar ietwat hilarische column bij De Nieuwe Moskee, onder de titel De halaldetective.

kosjere-kip
Je hebt bovendien nog halal en halal, net zoals je moslims en moslims hebt, en islam en islam. Van Werkhoven, lid van het blogteam van De Nieuwe Moskee, vraagt zich af of ze wijnazijn mag gebruiken en dan blijkt de moslimgast een biertje wel lekker te vinden. En als je dan eten halal bereidt, moet je ook nog opletten of er geen halalonvriendelijke E-nummers in de ingrediënten zitten. En de halalkip ploft

‘Maar de ‘halalkip’ van deze slagerij gaat wèl tegen mijn diepste overtuigingen in. Namelijk dat het verkeerd is om een kip (foto: nik.nl.) haar hele leven in een piepklein hokje op te sluiten, haar snavel af te knippen en haar zó snel vet te mesten dat ze van ellende door haar poten zakt. Een ordinaire plofkip, die alleen op een iets andere manier geslacht is.’ 

halalstempelHet wordt weer eens duidelijk dat iedere gelovige op zijn eigen manier gelooft. Van Werkhoven vraagt zich dan ook af of een moslim wel ‘veilig’ bij een andere moslim
kan eten.

‘Een moslim kan er dus niet zomaar vanuit gaan dat hij volgens zijn specifiek geldende regels halal eet bij iedere moslim. En dan hebben we het nog niet eens over moslims die af en toe een biertje drinken. Is het bij voorbaat wel halal om bij hen te eten?’ 

Eind mei is er door de halalpolitie een meldpunt halalmisbruik ingesteld, zo laat van Werkhoven weten. Als zij eten bereidt, dan voelt ze de hete adem van die koosjere halaldetectives in haar nek.

‘Er bestaat tegenwoordig een meldpunt ‘halalmisbruik’. Ik denk dat dit heel hard nodig is. Varkensvlees in döner kebab (een Turks vleesgerecht), kruisbesmetting in het Chinese restaurant waar alle soorten vlees in dezelfde wok worden bereid, en paardenvlees dat als halal rundvlees verkocht wordt, zijn voorbeelden om dat te onderbouwen.’ 

1Zie: De halaldetective

De broers Shukran en Roshan hebben een ludiek filmpje over de halaldetective, Things NOT to DO in Masjid, op YouTube gezet:

 

Advertenties

About Paul Delfgaauw

Zinzoeker Paul Delfgaauw, sinds september 2014 student Religiestudies, richting Media & Cultuur. Sinds 2016 Vrije Studierichting, aan de Academie voor Geesteswetenschappen Utrecht (voorheen HGU). Hij verkent sinds jaar en dag de gebieden religie en filosofie. Eigenlijk al vanaf het moment dat hij tijdens zijn eerste catechismusles de vraag kreeg voorgelegd waartoe de mens op aarde is. Sindsdien grasduint hij door boeken, tijdschriften en kranten die verhalen over zingeving, overtuigd als hij is dat God bestaat of gebeurt en op bovennatuurlijke wijze deel uitmaakt van ons leven. Op kritische wijze volgt hij zin en onzin van religie en filosofie en schuwt daarbij ook het gedachtegoed van het humanisme en atheïsme niet. In deze tijd bieden internet en de sociale media wereldwijd nog meer stof tot nadenken over goden, mensen en hun zoektocht naar elkaar. En met hopelijk begrip voor elkaar.

3 Responses

  1. joost tibosch sr

    Stond als kleine jongen met te grote laarzen en voorschoot naast mijn opa in de slagerij. Herinner me nog goed dat hij bij het slachten van ieder dier zijn hand op de kop legde alsof zich (biddend?) verontschuldigde, dat dit gewoon moest. Jaren later raakte ik door mijn studie uitgebreid op de hoogte over koosjer en halal slachten. Was eigenlijk in eerste instantie onder de indruk van die religieuze poging om oorspronkelijk in een moeilijk hygienisch nomadenbestaan en met de kennis van die tijd slacht met verontschuldiging aan JHWH/Allah zo zorgvuldig mogelijk te doen.

    Natuurlijk wijzen we nu op nieuwe methoden van pijnbestrijding en onze moderne mogelijkheden van koeling bij hygiene…en waarom zouden ze die niet inbouwen in hun oude slacht? Natuurlijk kennen we al onze geweldige controleinstanties bij hygiene. Maar eerlijk gezegd schaam ik meer voor de massafok en massaslacht van onze consumptiemaatschappij en de onbesnutte manier waarmee wij met dieren omgaan dan dat ik gewoon modern kritisch ben op oude slacht en religieuze koosjer en halalslacht. Jammer genoeg wordt ook die weer aangetast met het moderne ‘religieuze’ consumptieve vergif.

    Like

  2. Jan

    Ik heb die site van de Halalpolitie bekeken.
    Wat me wel opvalt zijn de vele halal “hamvragen”.

    Nu dacht ik dat ham uit een varken kwam: is een halal hamvraag dan wel halal ?

    Like

Reacties zijn gesloten.